İş

TEB’den 2023’te 11,7 milyar lira net kâr

Bankadan yapılan açıklamaya göre TEB’in geçen yıl sonu itibarıyla toplam aktifleri 406,9 milyar lira, yıllık net kârı ise 11,7 milyar lira oldu.

TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en değerli göstergesi olan krediler, toplam aktiflerinin yüzde 52’sini oluşturdu. Yıl sonunda bankanın toplam kredileri 209,9 milyar lira olurken, aynı dönemde toplam mevduatı da 284,7 milyar liraya ulaştı.

Geçtiğimiz yıl güçlü sermaye yapısıyla istikrarlı bir büyüme yakalayan ve kârlılığını sürdürülebilir bir şekilde sürdüren TEB’in özsermayesi 35 milyar lira olurken, sermaye yeterlilik oranı da yüzde 12 olan hedef oranın oldukça üzerinde yüzde 16,82 oldu.

2023 yılını hedefleri doğrultusunda tamamlayan TEB, kaynak yapısını çeşitlendirme, orta ve uzun vadeli borçlanma araçlarını artırma stratejisi çerçevesinde istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Bu kapsamda TEB, bu yılın başında uluslararası piyasalarda 400 milyon dolarlık tahvil ihracını gerçekleştirdi. 150’den fazla uluslararası yatırımcının yoğun ilgisini çeken yurt dışı tahvil ihracına, ihraç fiyatının 7 katından fazla 2,9 milyar dolar ile rekor talep geldi.

Dış ticarete ve sürdürülebilirliğe destek

TEB, bankacılık faaliyetleriyle ülke ekonomisinin gelişimine katkıda bulunurken, daha iyi bir gelecek için sürdürülebilir finansmana da destek olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda banka, 2023 yılında sendikasyon kredisini yenileyerek reel sektörün dış ticaret finansmanına 330 milyon dolarlık destek sağladı.

Bu yıl sürdürülebilirlik performans kriterleri çerçevesinde yenilenen sendikasyon kredisi ile sosyal kriterler odaklı 3 yeni performans hedefi belirlendi.

Buna göre TEB, deprem bölgesindeki mikro ve KOBİ işletmelerini destekleyecek, kadın hakim ortaklarla mikro ve KOBİ’lere sağlanan finansman fiyatını artıracak, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine yönelik kredileri artırarak yatırımları destekleyecektir.

Dijital Slip ve Halka Arz menüleri CEPTETEB Mobil’de

CEPTETEB Taşınabilir Uygulaması ve İnternet Şubesi ile müşterilerinin günlük bankacılık ihtiyaçlarını 7/24 karşılayan TEB, müşterilerine daha fazla finansal esneklik sunmak amacıyla CEPTETEB Mobil’de Dijital Slip ve Halka Arz menülerini hayata geçirdi.

TEB, esnaf ve işletmelerin işyerlerinde günlük ticaretlerini sürdürürken bankacılık süreçlerini hızlı bir şekilde tamamlayıp sorunsuz bir dijital bankacılık deneyimi yaşayabilecekleri CEPTETEB İŞTE uygulamasını zenginleştirmeye devam etti.

Senet ödemesi, belgelerin dijital onaylanması gibi yeni özelliklerin getirildiği uygulamada, gerekli yasal belgeleri dijital ortamda onaylayarak kredi taleplerine saniyeler içinde yanıt veren Dijital Kredi özelliği sayesinde finansmana erişim kolaylaştırıldı.

TEB Özel Bankacılık, müşterilerinin finansal ihtiyaçlarına ve varlıklarına değer katan çözümler sunmanın yanı sıra, onlara hayatın her alanında destek olmak için hizmet vermektedir. Türkiye genelindeki tüm Hoş Sanat Fakültelerinden yeni mezun sanatçı adaylarını bir araya getiren BASE’in ortak sponsoru olan TEB Özel Bankacılık, gençlerin yaratıcı gücünü ve yenilikçi becerilerini desteklemektedir. görüşlerini desteklemeye devam etti.

TEB, Türkiye’nin büyüme hedefine ulaşmasına ve toplumun sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla finansal okuryazarlık odaklı çalışmalarına 2023 yılında da devam etmiştir.

Yıl boyunca 50’ye yakın kurumun 10 farklı departmandan 20 bini aşkın çalışanına finansal okuryazarlık eğitimi verildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile iş birliği kapsamında Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Platformu üzerinden 20 binin üzerinde öğretmen dijital finansal okuryazarlık eğitimini tamamladı.

Kadın girişimcilere destek

Kadın işletme sahiplerine yeni pazarlara ulaşma, mentorluk ve eğitim gibi ihtiyaçlarında destek ve destek veren TEB, finansal desteğini de sürdürdü.

TEB’in 2015 yılında ilk katılımcılarından biri olarak Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) kullanımına sunduğu 50 milyon dolarlık TurWIB paketinin ikinci dilimi için 25 milyon euroluk TurWIB II anlaşması imzalandı. 2023 yılında kadın işletme sahiplerine yöneliktir. Anlaşma kapsamında deprem bölgesindeki kadın işletme sahiplerine öncelik verilmek üzere ödemelere devam edilmektedir.

Sürdürülebilir ekonomik büyümenin vazgeçilmez unsurları arasında yer alan girişimcilik ve yenilikçiliğe odaklanan TEB, Girişimcilik Bankacılığı ile girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi ve girişimcilerin desteklenmesi yönündeki çalışmalarına devam etmiştir.

Türkiye İnovasyon Haftası’nın bu yıl stratejik ortakları arasında yer alan TEB, girişimcilik ekosistemini destekleyen özel bir alan olarak tasarlanan InnovaZone’a da sponsor olarak girişimcilerle yatırımcıları bir araya getiren birçok programa imza attı.

Yılın son çeyreğinde ise Bursa ve Gaziantep’te düzenlenen il toplantılarında ekosistem paydaşları ve girişimciler bir araya getirildi. Girişimcilere özel finansal ürün ve hizmetlerin yanı sıra eğitim, danışmanlık, networking gibi finansal olmayan hizmetler de sunan TEB, kadın girişimcilere ve çevre girişimcilerine yönelik özel hizmetler geliştirmeye devam etti.

BNP Paribas’nın küresel ağının bir parçası olarak, güçlü muhabir bankacılık ağıyla ithalatçılara hem hammadde hem de makine yatırımları için uygun vade ve avantajlı maliyetlerle finansman olanağı sağlayan TEB, ihracatçı firmalara desteğini sürdürmüştür.

Eylül ayında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile imzalanan ve Türkiye ekonomisine katkı hedefi doğrultusunda ihracatçı firmaların kullanımına açılan kredi protokolü kapsamında uygun kredi kullanımı devam ederken, fiili kredi kullanımı 82,5 milyon dolara ulaştı. . Eximbank ve TCMB’den kredi erişimine devam ettiği son çeyrekte TCMB’nin yıl sonu reeskont kredisi hacmi 2,7 milyar lira oldu.

Yıl boyunca ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından pek çok ödüle layık görülen TEB, yılın son çeyreğinde de yaptığı çalışmalar ve hizmetlerle ödüle layık görüldü.

Ulusal ve uluslararası ödüller kazandı

TEB, insan kaynakları uygulamalarını değerlendiren dünyanın saygın kuruluşlarından Top İşverenler Enstitüsü tarafından bu yıl 11. kez Avrupa’nın ve Türkiye’nin En Güzel Patronu seçildi.

Banka KOBİ Bankacılığı, e-fatura finansman ürünü Atlas ile Stevie Ödülleri kapsamında B2B İnovasyon Ödülü kategorisinde Altın Stevie, İş İnovasyonu Başarı Ödülü kategorisinde ise Bronz Stevie ödülüne layık görüldü ve 2019 yılında ödüle layık görüldü. Küresel İş Mükemmelliği Ödülü’nün En İyi İnovasyon kategorisi.

TEB, Global Finance dergisinin 2023 yılında yaptığı “Dünyanın En İyi Hazine ve Nakit Yönetimi Bankaları” değerlendirmesinde “Türkiye’nin En İyi Nakit Yönetimi Bankası” seçildi.

Türk İktisat Bankası Nakit Yönetimi, Euromoney tarafından düzenlenen 2023 Nakit Yönetimi araştırmasında büyük ölçekli şirketler kategorisinde Türkiye’nin En Ekonomik Bankası kategorisinde birincilik ödülü aldı.

TEB Çağrı Merkezi, müşteri deneyiminde fark yaratan uygulamalarıyla Contact Center World 2023 kapsamında En İyi Müşteri Hizmetleri, En İyi Teknoloji-Teknolojide İnovasyon ve En İyi Eğitim-Geliştirme olmak üzere 3 farklı kategoride altın madalyaya layık görüldü.

haber-susehri.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu