İş

İzmir’de ‘Mesleki Eğitimde Sektörel İşbirliği Toplantısı’ Düzenlendi

‘Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’ (SEUP) kapsamında İzmir’de Mesleki Eğitimde Sektörel İşbirliği Toplantısı düzenlendi.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Alman Kalkınma Bankası’nın Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirdiği proje kapsamında iş dünyası ve meslek kuruluşu temsilcileri, Balçova Termal Otel’de düzenlenen toplantıda mesleki eğitimde işbirliği konusunda fikir alışverişinde bulundu. .

Toplantıya İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Temelli Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Mustafa Günay, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Doğrusuz ve İlker Erarslan, şube birlik yöneticileri, özel şube temsilcileri, ilçe milli eğitim müdürleri ve mesleki eğitim veren okulların yönetici ve öğretmenleri katıldı.

Toplantıda İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan, İzmir’de yürütülen mesleki ve teknik eğitim çalışmaları ve sayısal verilerden oluşan bir sunum yaptı. Toplantının açılışında konuşan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, konuşmasında sektörün insan kaynağı ihtiyaçlarına, meslek liseleri ile iş birliği modellerine, görüş ve önerilerin alınacağı etkinliğin önemine değindi. istihdamı artırmak.

 

Meslek Liseleri Tematik Olacak, Okullar Fabrika İçinde Açılacak

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, toplantının mesleki eğitimde sektörel iş birliğini güçlendirmek, mesleki eğitimin kalitesini artırmak, öğrencileri daha iyi eğitmek ve iş dünyasıyla aktif bağ kurmak amacıyla düzenlendiğini belirtti.

Mesleki eğitimle sektörel iş birliğinin amacının öğrencileri iş dünyasına daha iyi hazırlamak olduğunu belirten Karagöz, ortaokul düzeyinde ‘meslekle tanışma’ şeklinde bir program uygulama aşamasında olduklarını vurguladı ve şöyle konuştu: “Meslek liselerimizin belirli alanlarında 7. ve 8. sınıf öğrencilerimizin mesleki eğitimle tanışmasını sağlayacağız. Bu öğrencilerimiz meslek dersi öğretmenlerimizin gözetiminde kendilerine uygun olduğunu düşündükleri mesleki eğitimi alacaklardır. meslek liselerimizin okul dışı zamanlarında da bazı becerilerini geliştirebilecekleri uygun ve güvenli ortamlar sağlamaktır. Aldığımız modüllerle onların zamanla iş piyasasına geçişleri için mesleki belge almalarının da önünü açacağız.”

Bakanlığın bölge okulları kurma çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Karagöz, meslek liselerinin tematik hale geleceği bilgisini verdi. Mesleki eğitimin en büyük paydaşlarının iş dünyasının temsilcileri olduğunu kaydeden Karagöz, bazı işletmelerin eğitim ve üretimin iç içe olduğu bir modele dönüştürüleceğini, fabrikaların içinde okulların açılacağını ifade etti.

 

Sanayiyle İşbirliği İçindeyiz

Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, kentte mesleki ve teknik alanda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Küreselleşen dünyanın getirebileceği olası sorunlara karşı bireylerin potansiyelini geliştirmede en etkili aracın mesleki ve teknik eğitim olduğunu söyleyen Yahşi, mesleki eğitimde son yıllarda elde edilen başarının her geçen gün hızlandığını ve sektöre güç kattığını ifade etti. ülkenin kalkınması.

İzmir’deki meslek liselerinin doluluk oranlarının arttığını belirten Yahşi, değişen kurallara göre mesleki eğitimde branşlarla iş birliği içinde sağduyuyla hareket ettiklerini vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz moderatörlüğünde şube temsilcileri ile mesleki ve teknik eğitim okulu yönetici ve öğretmenleri arasında özel branş ve mesleki eğitim iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonunda bölümün insan kaynağı ihtiyaçları, meslek liseleri ile iş birliği modelleri ve katılımcılardan istihdamın artırılmasına yönelik alınan görüş ve öneriler raporlandı.

 

‘SEUP II’ 15 İlde Devam Ediyor

‘Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi II’ (SEUP II) hakkında katılımcılara bilgi veren bağlantı uzmanı Eda Zaloğlu, mesleki ve teknik eğitimin erişilebilirliğinin artırılması ve eğitim ortamlarının güzelleştirilmesine yönelik pek çok çalışma yapıldığını kaydetti. Projenin ilk etabı 2017 yılında başladı.

İlk etabını tamamlayan proje, yeni etabında İzmir dahil toplam 15 ilde yürütülüyor. “SEUP II” olarak adlandırılan bu yeni dönemde İzmir’de desteklenen okullara Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bornova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Süleyman Demirel Çok Programlı Anadolu Lisesi eklendi. SEUP Projesi’nin istihdama, bölgesel ve ulusal kalkınmaya verdiği destek ile mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesine olan katkıları, projenin ikinci aşamasında da artarak devam ediyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu