Nükleer Düzenleme Kurumu, radyoaktif atıkların ve kullanılmış yakıtların güvenli yönetimi için yönergeler belirliyor
Nükleer Düzenleme Kurumu, radyoaktif atıkların ve kullanılmış yakıtların güvenli yönetimine ilişkin unsurları, yöntemleri ve ilkeleri belirlemiştir.
Nükleer Düzenleme Kurumunun Radyoaktif Atık ve Kullanılmış Yakıt Yönetimi Yönetmeliği, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre radyoaktif atıkların ve kullanılmış yakıtların çalışanlara, topluma, çevreye ve gelecek nesillere olan etkilerinin kabul edilebilir düzeylerden fazla olmaması için gerekli önlemler alınacaktır.
Ulusal radyoaktif atık ve kullanılmış yakıt envanteri, radyoaktif atıkların ortaya çıkmasına neden olan faaliyetleri içerecek ve harcanacak Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planının hazırlanmasını sağlamak amacıyla Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) tarafından tutulacak. yakıtlar boyutları, sınıfları ve radyoaktiviteleriyle birlikte.
TENMAK, terkedilmiş radyoaktif elementlerin kontrolü için gerekli süreçleri belirleyecek, gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak gerekli önlemleri alacak veya aldıracak, bertaraf dahil gerekli iş ve süreçleri yürütecektir.
Atıkların karakterizasyonu, işlenmesi, depolanması ve bertarafı
Radyoaktif atıkların karakterizasyonu, atık yönetiminin planlanması ve gönderileceği radyoaktif atık tesisinin kabul kriterleri ve taşıma şartlarına uygunluğunun kontrol edilmesi ve doğrulanması yetkili kişi tarafından gerçekleştirilecektir.
Radyoaktif atıklar özelliklerine ve oluştukları yerlerde yapılacak arıtmaya göre ayrıştırılarak toplanacak.
Radyoaktif atıklar ve kullanılmış yakıtlar depolama süreci boyunca tesis içerisinde kalıcı koruma altında tutulacaktır. Depolama sürecinde atığın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri dikkate alınacaktır. Radyoaktif atıklar ve kullanılmış yakıtlar depolanırken çoklu bariyer yaklaşımı uygulanarak çevre ortamdan izole edilecek.
Öte yandan radyoaktif atıklar ve depolanacak kullanılmış yakıt paketleri üzerinde de test, kontrol, izleme ve denetim yapılacak. Bu paketler çevresel korozyona karşı dayanıklı, güvenli ve korumalı bir yapıda saklanacaktır.
Nükleer santrallerde üretilen atık yakıtlar, nükleer tesis alanı dışına çıkarılmadan önce, işletme ömürleri boyunca nükleer santral sahasında bulunan depolama sistemlerinde ve diğer nükleer reaktörlerin özel depolama yapılarında depolanacaktır.
Kullanılmış yakıtların depolandığı tesislerde kritik altı koşulların korunması, artık ısının uzaklaştırılması, radyoaktif maddelerin tutulması ve ışınımın en aza indirilmesi amacıyla zırhlama ve soğutma gibi yöntemler uygulanacaktır.
Radyoaktif atıkların bertarafı, bertaraf tesislerinde veya uygun sistemle açılan kuyularda yapılacaktır.