Ekonomi

Niğde’de Belediyenin Ekmek Fabrikası Kadınların Geçim Kaynağı Oldu

Niğde’de belediyenin işlettiği ekmek fabrikası, Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan destek alan kadınlara geçim kaynağı oldu.

Ahiler Kalkınma Ajansı Toplumsal Gelişmeyi Destekleme Programı çerçevesinde desteklenen projeyi hayata geçiren Niğde Belediyesi, NİĞMEK Ekmek Fabrikası’nda daha önce Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan destek alan 25 kadını istihdam ediyor. Niğde Organize Sanayi Bölgesi’nde 2 bin metrekare alanda faaliyet gösteren fabrikada çalışan kadınlar, sağlanan iş imkanlarıyla kendi ayakları üzerinde durabilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Fabrikada 2 yıldır çalışan Filiz Kara, daha önce bir mesleğinin olmadığını, proje sayesinde profesyonel olduğunu anlattı. Kara, “Daha önce iş hayatım yoktu. Buraya geldiğimden beri hayatım gelişti. Evime ve çocuklarıma bakıyorum. 3 çocuğum var ve bu iş sayesinde çocuklarımı kreşe gönderebiliyorum. Ben kendi ayaklarımın üzerinde duruyorum, kimseye ihtiyacım yok.”

Fabrikada 5 aydır çalışan Nihal Tenikeci, “Daha önce bu kadar güzel insan olmamıştı. Emrah Başkanımız sayesinde burada çalışıyoruz. Sigortamız var, asgari ücret alıyoruz, kendi ayaklarımızın üzerinde duruyoruz” dedi. Ayaklarım var. 2 çocuğum var, onlarla daha iyi anlaşıyorum. Maddi ve manevi olarak çok huzurluyum.” “Daha önce bazı yerlerde çalıştım, temizlikçilik falan yaptım ama sigortamız yoktu. Şimdi daha iyiyiz. Meslek öğrendik. Buraya başlamadan önce zaten kursa gitmiştik. Altın bilekliğimizi taktık. bileklerimiz” dedi.

“Kadın olarak kendimi güçlü hissediyorum”

Eşinden ayrılan 2 çocuk annesi Fatma Ertaş, kendisine sağlanan fırsat sayesinde kendisini daha güçlü hissettiğini söyledi. Ertaş, “Ben eşimden farklıyım. Eskiden ev temizlik servislerine giderdim, şimdi en azından maddi durumum biraz daha düzeldi. Hem anne hem babayım, evin ihtiyaçlarını karşılıyorum, ev işleriyle ilgileniyorum” dedi. Çocukların gece buraya gelip çalışması çok zor ama bir kadın olarak kendimi güçlü hissediyorum. Çünkü işimi seviyorum.” “Çocuklarımın önünde dimdik ayakta durabiliyorum, onlara helal ekmek götürebildiğim için çok mutluyum. En azından benim bir mesleğim var. Çoğumuzun eşi, aile desteği yok. En azından evimize bir ekmek parası getirebiliyoruz. Çocuklarım ve ben çok mutluyuz” dedi.

NİĞMEK Fabrikası hakkında bilgi veren Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, şunları söyledi:

“Burada çalışan kadınlarımızın tamamı Sosyal Yardım Vakfı’ndan destek alan kadınlar. Bu kadınlar kocaları tarafından terk edilmiş, çocuklarıyla birlikte tek başlarına yaşıyorlardı. Artık hepsinin çok iyi bir geliri var. Ayrıca biz de destek verdik. Bu projede bir diğer dezavantajlı grup da var. Kadınlarımızın ürettiği ekmekler de şehrimizde kurduğunuz büfelerde bulunuyor. “Engelli vatandaşlarımız satıyor. Engellilerimiz hayata tutundu, onları ekonomiye kazandırdık, kadınlarımız hayata tutunarak onlara yeni bir umut yaşattık, bir yandan da insanlarımıza ucuz ekmek yediriyoruz.”

“Çölyak hastalarına özel üretim yapıyoruz”

Daha önce çölyak hastalarının ekmeklerini temin etmekte zorlandıklarını belirten Özdemir, “Göreve geldiğimizde çölyak hastaları ekmeklerini başka şehirlerden kurye ile getiriyorlardı, artık bu ekmeği kendimiz üretiyoruz. Bu projede çok sayıda kişi vardı. özellikle moralimizi bozan, kadınların geceleri nasıl çalışması gerektiğini soran insanlar ama görüyorsunuz ya sağ olun, çok çalışıyorlar, çok mutlular, çok keyifliler, aynı zamanda yan tarafa çocuk odası da yaptık, varsa. Çocuklarını getirmek isteyen kadınlar kreşi kullanabilirler, moralleri bozuldu ve kadınlarımızın gece çalışmayacağını söylediler ama biz kadınlarımıza inandık, istişarede bulunduk, proje çok iyi gitti ve çalışıyorlar. “Bu kadar başarılı olduğunu görmekten son derece memnunuz” dedi. – NİĞDE

darica-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu