Teknoloji

Araştırmaya göre Metaverse’te sosyalleşmek ve öğrenmek daha kolay

Metaverse, teknoloji dünyasının olduğu kadar davranış bilimcilerin de gündemini meşgul ediyor. Araştırmalar, kişiselleştirilmiş avatarların daha gerçekçi bir deneyim sunduğunu ve sosyal kaygıyı azalttığını gösteriyor.

Sanal alemde yapılan eğitimlerin de öğrencilerin başarısını artırdığı görülmektedir. Kurumsal şirketler ve eğitim kurumları için metaverse çözümler sunan Cerebrum Tech Kurucusu Dr. Fazilet Erkul, “Pandemi ile birlikte uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim hayatımıza hızla girdi.

Araştırmalar, öğrencilerin avatarları ile katıldıkları eğitimlerde daha rahat konuşabildiklerini ve derslerdeki etkileşimin arttığını gösteriyor. İş toplantıları da daha aktif ve verimli geçiyor. Metaverse, kişiselleştirilmiş avatarların yaygınlaşmasıyla daha da fazla dikkat çekecek.”

Teknoloji dünyasının trend konusu olan metaverse’deki gelişmelerin ekonomik yansımalarının nasıl ve ne ölçüde ele alınacağı tartışılırken, sosyal hayata ve insan psikolojisine etkileri de merak konusu. Son dönemde davranış bilimleri ve psikoloji alanında metaverse ve sanal gerçekliğin (VR) ve artırılmış gerçekliğin (AR) temel bileşenleri gibi teknolojilere yönelik araştırmalar hızla arttı. Yapılan araştırmalara göre 3 boyutlu sanal dünyada avatarlar ile katılım sağlanan etkinliklerde topluluktaki kişilerin yaşadığı sosyal kaygının büyük ölçüde azaldığı görülmektedir. Kullanıcıların beğenilmeme ve toplum içinde konuşamama fobilerini metaverse’deki avatarları ile kolayca yendikleri bilinmektedir. Sanal kozmosta kullanılan avatarlar, şu anda yaygın olarak kullanılan görüntülü görüşme uygulamalarından çok daha fazla etkileşim sağlıyor.

Sanal derslere katılan öğrenciler daha yüksek notlar aldı

Araştırmalar öğrencilerin sanal dünyadaki derslerde özellikle eğitim hayatında daha başarılı olduğunu ortaya koymaktadır. Çin’de yabancı dil eğitimi üzerine yapılan deneylerde, sanal alemde dijital materyallerle desteklenen derslere avatarları ile katılan öğrencilerin, konuşmaktan çekinmeden derslere katılarak daha hızlı öğrendikleri ve sınavlarda yaklaşık yüzde 20 daha yüksek not aldıkları belirlendi. . ABD ve Fransa’da yapılan araştırmalarda öğrencilerin avatarlarla derslerde kendilerini daha rahat hissettikleri ve daha kolay etkileşime girdikleri gözlemlenmiştir.

Uzaktan eğitimde “yapay zeka öğretmenleri” gündemde

3D irtibat platformu CereMeet ile kurumsal şirketler ve eğitim kurumları için metaverse analizleri üreten yeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech’in Kurucusu ve Yürütme Konseyi Lideri. Fazilet Erkul, “Pandemi ile birlikte metaverse teknolojilerinin sağladığı faydalar ve olanaklar daha da tartışılır hale geldi. Bu dönemde uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim konuları hayatımıza hızla girdi. İmajlı toplantı uygulamaları üzerinden yapılan etkinlikler, kullanıcılara yeterli etkileşimi sunmamaktadır. Metaverse ise, iş dünyasının daha etkin etkileşim kurabileceği toplantı ve etkinlikler düzenlemesine olanak sağladığı gibi, maliyetleri düşürerek ve karbon ayak izini azaltarak sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor. Metaverse’de gerçekleştirilen şirket içi toplantılar da çalışanların verimliliğini artırıyor. Bunun yansıması eğitim hayatında görülmektedir. Uzaktan eğitim ve sertifika programları tüm dünyada yoğun ilgi görmektedir. Ayrıca ülkemizdeki çok pahalı yüksek öğretim kurumları ile işbirliği içinde eğitim için metaverse dünyasını sunuyoruz. Metaverse’de dijital materyallerle eğitim çok daha akılda kalıcı olabiliyor. Ayrıca yapay zeka sesli asistanlar ile öğrencilerin istedikleri derse girmeleri ve anlamadıkları konuları da bu teknolojiler ile sormaları kısa sürede mümkün olacak” dedi.

Gerçekçi avatarlar “orada olma” hissini artırır

Stanford Üniversitesi Sanal Etkileşim Laboratuvarı tarafından Aralık ayında yayınlanan bir çalışmada, büyük bir mimari tasarımın içinde veya doğanın içindeymiş hissi veren sanal ortamların, gerginlik düzeylerinin düşmesine ve memnuniyet gibi olumlu duyguların artmasına neden olduğu belirlendi. 8 hafta boyunca 272 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırma, kullanıcıların kendilerine benzeyen kişiselleştirilmiş avatarlar sayesinde “orada olma” hissini daha kolay yaşadıklarını ve diğer kullanıcılarla daha uyumlu hareket ettiklerini ortaya koydu. Araştırma ayrıca, sanal dünyada zaman geçirdikçe deneyimin daha gerçekçi hissettirdiğini söylüyor.

İş hayatında kişisel avatar tercih edilir

CereMeet’i tercih eden müşterilerine jenerik avatarların yanı sıra kişiye özel avatarlar da oluşturma fırsatı sunduklarını belirten Dr. Fazilet Erkul, “Eğlence amaçlı jenerik avatarlar, sosyalleşme amaçlı metaverse aktivitelerinde daha sık tercih edilebilirken, kullanıcılar bunu kullanmayı talep ediyor. işle ilgili durumlarda gerçek hayattaki durumlarına daha çok benzeyen avatarlar. Bireyi alanında rakiplerimizden ayırarak kişiye özel tasarladığımız gerçekçi 3D dijital avatarların iş toplantılarında verimliliği ve konsantrasyonu önemli ölçüde artırdığını görüyoruz. “Kişiselleştirilmiş avatarların kullanımıyla Metaverse’in daha da fazla ilgi göreceğini düşünüyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

cavdarhisarajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu